Политика за веб-колачиња

Што се колачиња (eng. „Cookies“)?
Колаче е збир на информации кои во облик на датотека ги припрема веб-страната која ја посетувате од вашиот компјутер. Колачињата ги користи веб-страницата која ја посетувате за да добие информации како на пример адреса на е-пошта, подесувања на пролистувачот и сл.
Кога повторно ќе ја посетите истата веб-страница, веб прелистувачот ги препраќа колачињата кои што и припаѓаат, а тоа овозможува вашето прегледување и прикажување на страната која ја посетувате да биде прилагодено спрема вашите потреби.
Важно е да се нагласи дека веб-страницата не може да добие пристап до останатите датотеки од компјутерот на корисникот или да добие пристап до информации кои корисникот претходно ги нема дадено.
Колачињата се вообичаена пракса која се користи на повеќе од 90% од веб страниците, а според директивa од ЕU ние сме обврзани да побараме ваша дозвола за користење на колачињата.

Какви колачиња користи logona.mk?
Привремени колачиња („Session cookies“) – овие колачиња се складираат на компјутерот, а потоа автоматски се бршат откако ќе се затвори веб-прелистувачот. Истите овозможуваат веб-страницата да добие привремени податоци, како на пример коментари или состојба на кошничката.
Трајни колачиња („Persistent cookies“) – овие колачиња остануваат на вашиот веб-прелистувач и откако ќе го затворите истиот, а обично имаат рок на истекување. logona.mk користи трајни колачиња за олеснување на пристапот на регистрираните колачиња. Трајните колачиња складираат податоци како што се корисничко име и лозинка, што овозможува користење на функционалноста ‘’запамти ме’’, при регистрацијата, така што нема да морате при секоја најава повторно да ги внесувате вашите податоци.

Што се колачиња од први лица?
Овие колачиња доаѓаат од веб страната која што ја посетувате, а истите може да бидат привремени или трајни. Истите овозможуваат веб страната да складира податоци кои се користат кога корисникот повторно ја посетува веб страната.

Што се колачиња од трети лица?
Постојат неколку надворешни сервиси кои складираат лимитирани колачиња од корисникот (Facebook, Google analytics, АdWords, и сл.). Овие колачиња не се поставени од страна на logona.mk, а најчесто служат како помош при анализирање на однесувањето на корисникот и за маркетинг цели.

Како да ги оневозможите колачињата?
Секој корисник сам одлучува дали ќе дозволи складирање на податоци од колачињата на својот компјутер. Подесувањата за складирање на податоци може да се конфигурираат во подесувањата на прелистувачот.

Имајте предвид дека доколку оневозможите користење на колачиња, некои од функциите на нашата веб-страница logona.mk нема да ви бидат достапни.